top of page
  • LinkedIn
  • X
  • Instagram
  • Telegram

Türkiye'de lojistik merkezlerinin kriterleri belirlendi

23.12.23

By:

Sedat Onat

Türkiye'de lojistik merkezlerinin kriterleri belirlendi

Türkiye'de lojistik merkezlerinin kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıkladığı bilgilere göre, lojistik merkezlerin yer seçimi, projelendirilmesi, yapımı ve işletilmesi için detaylı usul ve esaslar belirlenmiş durumda. 


Lojistik merkezlerin kuruluş izni Lojistik Koordinasyon Kurulu tarafından verilecek ve bu merkezler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ilan edilecek. 


Mevcut ve devam eden projelerle birlikte Türkiye'nin lojistik altyapısını güçlendirme ve ihracatını artırma hedefleniyor.


Belirlenen kriterler

  1. Mesafe Kriteri: Kurulacak lojistik merkezin en yakın lojistik merkezle arasında en az 50 kilometre kara yolu mesafesi olacak.

  2. Planlama ve Koordinasyon: Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu, lojistik merkezlerin planlanması ve inşası için çalışmaları yürütecek.

  3. TCDD Rolü: TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları), özel sektörün lojistik merkezlere katılımını sağlayacak ve ortaklık kurma konusunda yetkili olacak.

  4. Proje ve Şartname Uygunluğu: Lojistik merkezlere ilişkin proje ve şartnameler mevzuata uygun olarak hazırlanacak ve gerekli izinler temin edilecek.

  5. İşletme Sorumluluğu: Lojistik merkezi kurucusu, merkezi işletebilecek, kiralayabilecek veya devredebilecek ve gerekli ruhsat ve işletme dönemi boyunca düzenlenmiş protokol ve işletme izin belgesi hükümlerini sağlamakla yükümlü olacak.

  6. Alan Büyüklüğü: Lojistik merkezler genişleme alanı hariç asgari 500 bin metrekare alan üzerine kurulacak.

  7. Konum Kriterleri: Merkezler, trafik yoğunluğu olan kara ya da demir yolu üzerinde bulunmayacak ve imar planlarında sit alanı, yerleşim yeri ve tarım arazisi olarak gösterilen yerler bulunmamalı.

  8. Ulaşım Bağlantısı: Merkezin kara yolu bağlantısına ek olarak, diğer taşıma türlerinden en az birine en fazla 30 kilometre mesafede bağlantı imkanı olmalı.

  9. Çalışma Saatleri: Lojistik merkezler 7/24 çalışma prensibine göre işletilecek.

  10. Güvenlik ve İşletme Yükümlülükleri: İşletmeciler, alt ve üstyapı tesislerini kurma, koruma, güvenliği sağlama, giriş-çıkışları kontrollü izleme gibi sorumlulukları üstlenecek.


Kaynaklar

Haber linki: https://www.lojiport.com/lojistik-merkezlere-yeni-kriterler-geliyor-115992h.htm

Kapak fotoğrafı: https://www.freepik.com/premium-photo/night-aerial-view-warehouse-goods-logistic-center-industrial-area-city-from-aerial-view-loading-trucks-logistics-center_20293753.htm

Güncel Haberler

13.06.24

Yeni CEO ile Körber Tedarik Zinciri Yazılım İşini Güçlendiriyor

13.06.24

Küresel Üretimde Mayıs Sıçraması: 14 Ay Sonra İlk Kez Pozitif Yönde

12.06.24

Epicor, Kyklo'yu Satın Alarak AI Destekli ERP Gelişimini Hızlandırıyor

Yeni Haber ve Makalelerden haberdar olmak için lütfen abone olunuz.

Tedarik Zinciri Portalı

Tedarik Zinciri 'ne Gönül vermiş insanlardan oluşan,

kar amacı gütmeyen, güzel bir aileyiz... Aramıza bekleriz...

bottom of page