top of page

Konteyner Hatlarının Büyüyen Gemilere Olan Bitmeyen İlgisi

06.03.24

By:

Sedat Onat

Konteyner Hatlarının Büyüyen Gemilere Olan Bitmeyen İlgisi

Konteyner Hatlarının Büyüyen Gemilere Olan Bitmeyen İlgisi

Dünyanın önde gelen konteyner hatları, ciddi bir kapasite fazlalığı ve sonuç olarak navlun oranlarında düşüş tehdidine rağmen, büyük yeni gemilere olan ilgisini kaybetmiyor. Alphaliner'ın kıdemli analisti Jan Tiedemann'a göre, sipariş edilen konteyner gemilerinin sayısı, mevcut küresel filonun kapasitesinin yaklaşık dörtte birine denk gelen yaklaşık 7 milyon 20 foot eşdeğer birim (TEU) oluşturuyor. 


Yeni kapasitenin büyük bir baskı oluşturmadan piyasalar tarafından emilip emilemeyeceği konusu belirsizliğini korurken, Tiedemann, yeni gemilerin beklenenden daha az etki yaratabileceğini öne sürüyor. Yeni gemilerin teslimatı için uzun bir zaman dilimi ve mevcut büyük konteyner gemilerinin bir kısmının yeni gemilere yer açmak için hurdaya çıkarılması gerekliliği gibi etkenler, yeni gemi inşaatlarının beklenenden "daha az çılgın" olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, konteyner hatlarının yakıt ve işletme maliyetlerini azaltmak için gemilerini yavaşlatması, program bütünlüğünü korumak için ek kapasite gerektiriyor. Son olarak, sürekli jeopolitik ve ekonomik krizlerle başa çıkmak isteyen taşıyıcılar, kriz zamanlarında kullanılmak üzere bir miktar fazla kapasite edinme eğiliminde olabilir.


Önemli Notlar
  • Dünya çapında konteyner hatları, mevcut filonun yaklaşık dörtte birine denk gelen yeni gemiler sipariş ediyor.

  • Yeni gemilerin büyük bir kapasite artışı sağlamasına rağmen, uzun teslimat süreleri ve eski gemilerin hurdaya çıkarılması gibi faktörler bu etkiyi hafifletiyor.

  • Yakıt ve işletme maliyetlerini düşürme çabası, daha fazla gemiye ihtiyaç duyulmasına neden oluyor.

  • Taşıyıcılar, kriz zamanlarında kullanılmak üzere bir miktar fazla kapasiteye sahip olmayı tercih ediyor.

  • Kırmızı Deniz'deki kriz ve benzeri durumlar, gemilerin daha uzun rotaları kullanmasını ve dolayısıyla daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyulmasını gerektiriyor.



Haber Linki: https://www.supplychainbrain.com/articles/39205-why-container-lines-dont-fear-the-massive-supply-of-new-ships-on-order

Güncel Haberler

21.09.24

UPS, Soğuk Zincir Lojistiğinde Zirveye Oynuyor: Frigo-Trans ve BPL Satın Alması

20.09.24

Ortadoğu'da Jeopolitik Riskler ve ABD Limanlarındaki Sıkıntılar

19.09.24

Konteyner Denetim Raporlamasında İyileştirme Çağrısı

bottom of page