top of page

İsrail 'in Filistin 'e Saldırısı Sebebi ile Suezh Kanalı da Artık Güvenli olmaktan Uzaklaşıyor

16.12.23

By:

Sedat Onat

İsrail 'in Filistin 'e Saldırısı Sebebi ile Suezh Kanalı da Artık Güvenli olmaktan Uzaklaşıyor

İsrail 'in Filistin 'e Saldırısı Sebebi ile Suezh Kanalı da Artık Güvenli olmaktan Uzaklaşıyor

İsrail 'in Fİlistin 'e Saldırısı nedeniyle Kızıldeniz'de kargo gemilerine yapılan füze saldırıları sonucunda önemli lojistik koridorlarından Süveyş Kanalı üzerinden konteyner gemilerinin akışının kesintiye uğradığı belirtiliyor. 


Büyük denizcilik şirketleri A.P. Moller-Maersk ve Hapag-Lloyd, gemilerini Kızıldeniz'den başka rotalara yönlendiriyor. Maersk, iki gemisine yapılan saldırıların ardından Kızıldeniz üzerinden tüm konteyner sevkiyatlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. 


Bölgedeki kargo akışındaki devam eden tıkanıklık, 2021'de Evergreen Line Corp.'a ait "Ever Given" gemisinin bir kum fırtınasında karaya oturması ve su yolunu bir hafta boyunca trafiğe kapatması sonucu oluşan tıkanıklıktan daha büyük küresel ticaret aksamalarına yol açabilir.


Moody's Analytics'ten John Donigian, "Kızıldeniz'deki son Husi saldırıları, küresel ticaretin karşı karşıya olduğu jeopolitik riskleri açıkça gösteriyor. Saldırılar hemen petrol ve tarım sevkiyatlarını etkiledi ancak bu ticaret yolu, zamanında ve maliyet etkin nakliye gerektiren birçok ürün ve endüstri için kullanılıyor. Eğer saldırılar daha düzenli ve sık hale gelirse, küresel ticaret ve tedarik zincirleri üzerindeki etkisi oldukça geniş olabilir," dedi.


Donigian, Alternatif rotaların önemli seyahat mesafesi artışları, mal teslim sürelerinin uzaması ve ticaret ortakları teslimat programlarını ayarlayana kadar kısa vadeli tedarik sorunlarına yol açacağını belirtti.


Haber Linki: https://www.supplychainquarterly.com/articles/9292-container-traffic-slows-at-suez-canal-after-red-sea-missile-attacks

Güncel Haberler

21.09.24

UPS, Soğuk Zincir Lojistiğinde Zirveye Oynuyor: Frigo-Trans ve BPL Satın Alması

20.09.24

Ortadoğu'da Jeopolitik Riskler ve ABD Limanlarındaki Sıkıntılar

19.09.24

Konteyner Denetim Raporlamasında İyileştirme Çağrısı

bottom of page