11 Mart 2024 Pazartesi günü yaşanan bu kazayı gördüğümüzde, mesleki bilgiden kaynaklı olarak aklımıza hemen konteyner yüksekliğini sorgulamak geldi. Ve düşündüğümüz gibi konteynerin High-Cube konteyner olduğunu gördük.
Konteyner Tipleri (ISO 6346) Makalemizde göreceğiniz üzere, konteynerler sadece uzunluk ve şekil/tip olarak değil, aynı zamanda yükseklik olarak da farklılık göstermekte.
Aşağıdaki tabloda detaylandırıldığı üzere, Standart konteynerler 2.591 mm yüksekliğe sahipken, High Cube (HC veya HQ) olarak tabir ettiğimiz konteynerler ise 2.896 mm yüksekliğe sahiptir. Aradaki 30 cm’lik fark, bu tip kazaların fark edilmeyen ana sebebi.
Tek Sebep Konteyner Tipi mi?
Kazaların tek sebebi tabii ki konteyner tipleri değil. Ama bu yükseklik farkı gözden kaçırıldığı için, konteyner tipi kazaların ana sebebi haline gelmekte.
Yaşanan son 8 konteyner kazasına göz attığımızda, hep aynı deseni (pattern) görüyoruz;
1. 29.04.2024 – İstanbul => BSI-U-978722-9 => 45G1
2. 11.03.2024 – İstanbul => CAI-U-890511-0 => 45G1
3. 12.02.2024 – İstanbul => MSK-U-884603-2 => 45G1
4. 19.08.2023 – İstanbul => GCX-U-530952-5 => 45G1
5. 31.10.2022 – İstanbul => CAI-U-460182-4 => 45G1
6. 02.12.2020 – İstanbul => TCL-U-953318-5 => 45G1
7. 02.06.2018 – İstanbul => FSC-U-724137-5 => 45G1
8. 03.01.2013 – İstanbul => CAI-U-825137-0 => 45G1
Konteyner TIR’larının Köprülere çarpmaları nasıl önlenebilir?
Uçak kazalarında söylenen meşhur bir söz vardır, “Hiçbir uçak tek bir sebepten ötürü düşmez, sebepler zinciri ile düşer.”.
Köprü çarpmalarının önlenmesi için atılması gereken adımlar şunlardır:
1. Eğitim ve Bilgilendirme: Şoförler, farklı konteyner tiplerinin yüksekliklerinin yanı sıra, 30cm’lik bu yükseklik farklarının potansiyel risklerini de bilmelidir. Bu eğitimler, konteyner yüklemesi ve taşıması sırasında dikkate alınması gereken hususları kapsamalıdır.
2. Uyarı Levhaları ve Yol İşaretlemeleri: Yüksek araçlar için uyarı levhaları ve güzergâh işaretlemeleri genellikle çarpılacak köprünün üzerinde yazıyor. Bir nevi kazadan sonra “Bu kaza neden oldu?” sorusuna cevabın fotoğrafı gibi. Bu sebeple, özellikle alçak köprülere ve geçitlere en az 100 metre yaklaşıldığında, daha belirgin hale getirilmelidir. Bu uyarılar köprülere gelmeden önceki yol ayırımlarında yapılırsa, sürücülerin alternatif güzergâhlar seçmelerine yardımcı olabilir.
3. Güzergâh Planlama Araçları: TIR şoförleri için özel olarak tasarlanmış, yüksekliğe duyarlı güzergâh planlama araçlarının kullanımı teşvik edilmelidir. Bu tür araçlar, taşınan yükün yüksekliğine göre güzergâh önerilerinde bulunabilir. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı, Google ve Yandex gibi navigasyon uygulamaları ile işbirliğine gitmelidir.
4. Denetim ve Uygulama: Trafik denetim ekipleri, yüksek araçların güzergâh ihlallerini denetlemeli ve gerekli durumlarda cezai işlem uygulamalıdır. Bu, sürücülerin kurallara uygun davranmalarını sağlayarak benzer kazaların önlenmesine katkıda bulunur.
5. Konteyner üzer işaretlemeler: En son olarak, tüm yukarıdaki süreçler kazayı önlemeye yetmediği noktada, köprü ve geçitlere yaklaşıldığında, konteyner üzerinde bulunacak “Yüksek Araç” uyarı levhaları ile, konteyner devrildiğinde altında kalabilecek Binek araç ve Minibüs gibi araçlar için uyarı yapılabilir. Bu sayede kaza olduğu anda can kaybı riski azalacaktır.
Özetle…
Köprüye çarpan tırlar hayatımızın bir parçası olmamalı ve bunun kök sebebine inilmeli. Konteyner kazaları, yalnızca konteyner tipleri ve yükseklikleriyle ilgili bilgi eksikliğinden kaynaklanmıyor; aynı zamanda altyapı, eğitim, önleyici faaliyet ve denetim eksiklikleri de büyük bir rol oynuyor. Kazaların önlenmesi için bütüncül bir yaklaşım benimsemek hem maddi zararları azaltacak hem de yollarımızı daha güvenli hale getirecektir. Bu tür kazaları azaltmak için her seviyede eğitim, bilinçlendirme ve altyapı iyileştirmelerine ihtiyaç vardır. Unutmayalım ki, her bir köprü çarpması vakası, potansiyel olarak ciddi hasarlara ve hatta can kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle, bu konuya gereken önemi vermek, hepimizin sorumluluğundadır.
İlgili makaleler
Kaynaklar
Fotoğraflar
1. Kapak fotoğrafı: https://marmarismanset.com/video/19547247/bakirkoydeki-tir-faciasinda-yeni-goruntuler-4-kisi-hayatini-kaybetmisti
Yazarlar
!!! TEŞEKKÜRLER !!!
Değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederiz.
Sorularınızı ve/veya tavsiyelerinizi yorumlara yazarsanız, hızlıca dönüş yaparız.
Bu makale ilk olarak TedarikZinciriPortali.com adresinde yayınlanmıştır.
Her gün yeni bir Tedarik Zinciri Makalesi için, Tedarik Zinciri Makaleleri Linkedin Newsletter 'a üye olabilirsiniz.
Her hafta yeni bir Tedarik Zinciri Analizi için, Tedarik Zinciri Analizleri Linkedin Newsletter 'a üye olabilirsiniz.
TedarikZinciriPortali.com 'u ziyaret ederek, daha fazla Tedarik Zinciri Haberleri ve Makaleleri 'ne ulaşabilirsiniz.
Tedarik Zinciri Sözlüğü 'ne www.TedarikZinciriSozlugu.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Tedarik Zinciri Portalı Linkedin Grubu 'muza üye olarak bilgi ve tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Şimdiden teşekkür eder, iyi günler dileriz.
...
留言